Pemerhati

Tuesday, March 3, 2009

Hujan

Aku mencintai
Hujan itu
Turunnya suci bersinar
Segar menimpa jasad
Menggamit memori
Renungan hati
Tenang dalam diri

Ku melangkah
Meredah rintikan
Kabus pandangan
Angin sejuk berhembus
Selembut belaian
Membuka hati
Sedari rahmat Ilahi

Turunnya hujan
Menyingkap kesucian
Pada debu dan kotor
Tiada lagi asap hitam
Tebal menyumbat paru
Menyingkap kenangan
Muhasabah abid pada Tuhan

Aku berjalan
Di dalam hujan
Lalu aku dongak
Memandang awan
Betapa aku sedari
Hujan itu aku cintai...

Mac 2009, Kaherah, 0150

15 comments:

Anonymous said...

salam ziarah
puisi sendiri ke?
sesungguhnya anda gemar berpuisi~^^

Farid Nazmi said...

Sesungguhnya kat mesir jarang hujan,dan saya suka main hujan. sampai demam pn xpe.tgh layan blues mase nih..baru lpas berjalan dalam hujan

sue chan said...

saya suka main salji
tp xpenah pon main salji :p

Izat Tarmizi said...

Salam

hng nie minat berpuisi bersajak ka?xperasan plak aku,hujan itu nikmat

Anonymous said...

takde org nk jujur ngan ko.
so aku jujurkan.
jgn bangga sgt dgn puisi2 ko tu,
tayang sane sini.
pd ko cam power,
pd aku ngan budak2 belakang yg bace ni... sampah!! jiwang karat taik ayam!!!
lepak sude.

Farid Nazmi said...

Sorry if I offend u. What I wrote is hardly called 'puisi'. Just the expression of my emotions in words. Not very good in it though. Thanks for reading and criticizing btw. TQ.

muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin said...

to anonymous, bg aku bende ni tak jiwang pon..penulis just nak menyatakan rs rindu kat hujan..ape masalah ko?dan ape masalah org2 kat belakang ko?kat mesir yg kering kontang ni sape2 pon bole rindukan hujan..so wtf with jiwang karat taik ayam tu?apepon,sbnarnye kat sni ko dh menunjukkan yg ko tu pengecut..pondan gile babi la sial komen ganas2 mcm nak pukul org tapi letak nama 'anonymous'..geli btol perangai cm ko ni

Anonymous said...

huhuhu..
sudah2 la..
xbek gaduh2 kat cni..
to anonymous..ni blog encik farid nazmi..ikut suke die, die nak letak entri apepun..itukan hak die

sebabkan hujan pon nak gaduh ke...
aduhaii...masalah umat akhir zaman betul~

IF said...

Jujur kena bertempat... Profesional.. bukannya memalukan org camtu... pengecut namanya tu... ingat...busuk hati akan memakan diri..!! pesanan untuk diri-sendiri

Bohemian Virtuoso. said...

sape plak la anonymous kt last post aku dlm blog aku... tuduh aku ni anonymous yg mcarut2 kt blog ko?

Aku duk maki2 ustaz2 azhar la.
tak maki org berkarya.
aku pun tgh rakam lagu2 demo ni.

dala, ngan member2 tak best gado.
salam sejahtera anonymous.
peace!

Jackster® said...

nice =)

cokodok said...

hujan
turunnya kau
bagai menyucikan alam
yang kotor

hujan
yang turun buat seketika
bagaikan memberi nafas baru
kepada dunia
yang sedari kotor

hujan
bila kau berhenti
dunia kembali
dikotori

hehehe
not a gud poet myslef
but that is wat i felt

Hasbi said...

cantik puisi ni..boleh buat buku ni..hehe gambar hujan tu original ke? memang photographer berbakat la..

Farid Nazmi said...

Salam..terima kasih kepada semua..apa yang penting..aku bukan menulis kerana nama..hanya untuk mengingatkan diri sendiri akan nikmat kurniaan Ilahi..tak layak rasanya..

Permata Nusantara said...

salam...
Penulis cuba menyampaikan betapa rindunya penulis pada hujan rahmat...dalam tulisannya ada beberapa pengajaran yg ingin disampaikan...dari sudut keagamaan..emosi..pencemaran..dan lain2...

sedangkan anak kecil mahu pandai berjalan...sebelumnya berkali2 jatuh....begitu juga menulis....jadi pembaca perlu sentiasa memberi komen yg membina....sekurang2nya penulis berani mencuba..dan saya lihat entri2 penulis pada posts berikutnya semakin mantap....(^_^)

p/s:jangan pernah berhenti menulis.....